• 26 mei 2020

“We moesten ons aan bomen vastklampen om niet meters te vallen”

Dwars door watervallen heen, langs bergkammen en smalle paadjes de wildernis ontdekken. Tech Data’s cloudexpert Maurice van Schip is tijdens zijn vakanties in Oostenrijk of Italië regelmatig op grote hoogte te vinden. “Hiken vind ik echt fantastisch.”

Maurice helpt in het dagelijkse leven als Business Development Manager Cloud IT-partners bij het maximaliseren van waarde die ze uit cloudoplossingen kunnen halen. Voor de broodnodige ontspanning met zijn vrouw en twee zoons trekt hij het liefst naar Oostenrijk of Italië. Met name dat laatste land, met zijn wijnranken, vergeten dorpjes en fantastische keuken, heeft zijn hart gestolen. “Zeker Noord-Italië spreekt me enorm aan. De sfeer, het lekkere weer. De manier waarop ze de tijd nemen voor eten en daarvan echt een belevenis maken. En het gevoel als je daar bent, als je die boom- en wijngaarden doorkruist. Dat is gewoon geweldig mooi.”

De paden op

Die koolhydraten uit de pizza en pasta komen goed van pas. “Naast mooie dorpjes bezoeken trekt ons gezin ook graag de bergschoenen aan. Het liefst ga ik met mijn zoons de bergen in, lekker hiken. Dan kiezen we van tevoren een mooie, vooraf uitgestippelde route uit die ook qua afstand nog enigszins te doen is. Een uurtje of twee, drie. Routekaart mee, en gaan.”

Ook in Oostenrijk gaat dat hiken natuurlijk uitstekend. “Daar heb ik een van de mooiste routes ooit gelopen. Langs een smal pad tussen hoge rotsen door, dwars door een waterval. De route was 2 kilometer, maar daar doe je wel 2 uur over. Prachtig.” De fotocamera blijft bij al die hikes in het hotel. “Mijn vrouw vind dat ik foto’s moet maken. Maar een foto vangt voor mij die ervaring op dat moment toch niet helemaal. Ik beleef het op dat moment, en naderhand zit die ervaring echt alleen in mijn herinneringen.”

Overlevingsmechanisme

Hoewel de meeste van die hikes zonder noemenswaardige problemen verlopen, wordt heel af en toe zijn overlevingsmechanisme op de proef gesteld. “Zo moesten we in de Ardennen bij een afdaling ons aan ieder boompje vastklampen. Dat ging ineens enorm steil naar beneden. Dat was echt spannend, zeker omdat door de fijne steentjes je snel doorgleed. Als het fout ging, viel je zo meters naar beneden.”

De rit naar het zuiden wordt met de auto gemaakt. Voor veel gezinnen met kinderen een hele opgave. Toch valt dat in huize Van Schip alleszins mee. “Dat is echt verbazingwekkend. Bij een ritje van een half uur kun je er donder op zeggen dat er oorlog ontstaat op de achterbank. Maar in de tien uur richting ons vakantieadres zijn ze poeslief. Uit principe heb ik geen beeldschermen achterop de autostoelen geplakt. Niet nodig ook: af en toe wat luisterboeken en een paar ouderwetse autospelletjes zijn meer dan genoeg om ze tevreden te houden.”

Wensenlijstje

Ondanks zijn goede ervaringen in Noord-Italië en Oostenrijk staan er nog wel wat plekken op zijn wensenlijstje. “Zuid-Italië lijkt me mooi. Mijn vrouw vindt het te warm, maar zelf zou ik nog weleens naar bijvoorbeeld Sicilië willen. Zo’n eiland en de sfeer daar lijkt me geweldig. Maar dat heb ik ook met New York. Het gevoel dat je daar dan echt bent, die ervaring. Dat is toch mooi.”

Dit jaar gaat de vakantiereis overigens niet naar Oostenrijk of Italië, maar naar het Spaanse vulkaaneiland Tenerife. “Ik vraag me wel af hoe dat gaat zijn. Niet omdat ik geen vertrouwen heb in de kwaliteiten van het eiland, maar wel in wat er nu door corona te doen is. Ach, we zullen het zien.”

  • Algemeen