• 25 mei 2020

Dit zijn de voordelen van Windows Virtual Desktop

De beste Microsoft en Office 365-ervaring op virtuele desktops, zo omschrijft Microsoft de vorig jaar geïntroduceerde dienst Windows Virtual Desktop. Wat onderscheidt deze VDI-oplossing van de concurrentie? En hoe profiteren uw klanten van Windows Virtual Desktop?

Windows Virtual Desktop is Microsofts nieuwe clouddienst voor het virtualiseren van bureaubladen en applicaties. Het is de opvolger van Remote Desktop Services (RDS). Belangrijk verschil met RDS is dat iedere gebruiker met Windows Virtual Desktop een eigen Windows 10-omgeving krijgt. De dienst draait bovendien op het zeer betrouwbare cloudplatform Azure. Vijf concrete voordelen van Windows Virtual Desktop:

 1. Multisessie maakt kostenbesparing mogelijk
  Windows Virtual Desktop is de enige Virtual Desktop Infrastructure (VDI)-oplossing met multisessie Windows 10-ondersteuning. Dat betekent dat meerdere mensen gebruik kunnen maken van hetzelfde virtuele Windows 10-systeem, met ieder hun eigen inlog en dus eigen bureaubladomgeving. Daardoor is er minder ‘overhead’; organisaties hoeven niet voor iedere medewerker een complete Windows 10-installatie op te tuigen. Doordat minder Azure-resources nodig zijn, kunnen uw klanten fors besparen op kosten.
 1. Vereenvoudigt migratie, implementatie en beheer
  Een Windows Virtual Desktop-implementatie neemt minder tijd in beslag dan een traditionele VDI-implementatie. Ook het beheer is sterk vereenvoudigd doordat Microsoft het platform onderhoudt en beveiligt. IT-beheerders hoeven dus geen (security)patches en updates voor de infrastructuur te installeren. Daarnaast verloopt het wisselen van gebruiker sneller. Als bijvoorbeeld een werknemer vertrekt, kunnen de data op zijn pc naar een andere gebruiker worden overgezet. Via standaardconfiguraties heeft een nieuwe werknemer op datzelfde apparaat binnen enkele minuten een eigen virtuele desktop. Verder biedt Microsoft hulpmiddelen om te migreren vanaf RDS-omgevingen.
 1. Besparingen op hardware en verbruik
  Met Windows Virtual Desktop draaien de werkplekken van uw klant volledig in de cloud. Grote investeringen in servers en andere hardwarecomponenten zijn niet meer nodig, en de devices van gebruikers hoeven niet aan forse eisen op het gebied van opslagcapaciteit en processorkracht te voldoen. Dit scheelt in de aanschaf- en onderhoudskosten. Windows Virtual Desktop geeft uw klant ook meer grip op de verbruikskosten. Denk hierbij aan het eenvoudig opschalen van capaciteit op piekmomenten zoals drukke kantoordagen en het afschalen in weekenden en tijdens vakanties. 
 1. Volledige ondersteuning voor Office 365
  Windows Virtual Desktop werkt perfect samen met Office 365. Alle functionaliteiten, hoofdonderdelen en ondersteunende tools van deze veelgebruikte kantoorsuite zijn niet alleen beschikbaar in een met Windows Virtual Desktop gecreëerd bureaublad, maar werken ook precies zoals ze dat in een reguliere Windows-omgeving doen. Die 100% compatibiliteit is met traditionele VDI-oplossingen niet haalbaar. Het gebrek aan goede Office 365-ondersteuning is ook een bekend nadeel van RDS-omgevingen. Zo wordt de OneDrive-client niet ondersteund op Windows Servers, waardoor remote desktopgebruikers alleen via de webbrowser gebruik kunnen maken van OneDrive. 
 1. Verregaande integratie met Azure
  Hoewel Windows Virtual Desktop draait op Azure-servers, was het volgens Microsoft oorspronkelijk geen echte Azure-dienst. Dat lijkt het nu wel te worden met een grote lente-update. Hierbij wordt Windows Virtual Desktop geïntegreerd met Azure Resource Manager (ARM), een beheertool voor verschillende Azure-clouddiensten. Dit heeft diverse voordelen op het gebied van implementatie en beheer. De lente-update zorgt ook voor andere vernieuwingen zoals een verbeterde gebruikerservaring van Microsoft Teams en uitgebreide ondersteuning voor cross-platform besturingssystemen.

Dit is slechts een greep uit de voordelen van Windows Virtual Desktop voor uw klanten. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 • Algemeen