• 19 november 2019

De PCA maakt on-premises private cloud toegankelijk

Bedrijven verkrijgen maximale controle over de eigen cloudomgeving door te kiezen voor een private cloud. Maar de inrichting van een private cloud is verre van eenvoudig. Met een Private Cloud Appliance (PCA) verandert dat.

Heel breed genomen komt private cloud in twee smaken. De eerste is dat een cloudprovider deze verzorgt. Het enige -maar cruciale- verschil met een public cloud is dan dat de hele omgeving specifiek is gereserveerd voor deze ene afnemer. Deze deelt de omgeving niet met anderen en weet dus altijd precies waar de data en applicaties staan. Feit blijft wel dat ze de onderliggende infrastructuur huren. Dat is soms problematisch als de data of applicaties helemaal nooit gedeeld mogen worden met derden.

Private cloud on-premises

In zulke gevallen komt een tweede mogelijkheid in het spel: een eigen private cloud dat draait op hardware dat het bedrijf zelf bezit. Die hardware kan ook bij een partner of hostingpartij staan, zolang het bedrijf zelf het bezit en toegang ertoe heeft. Echter, dat betekent ook dat ze de hele inrichting zelf moeten uitvoeren. Dat is een ingewikkeld traject dat moeilijk te plannen is qua tijd en kosten. Het opdelen en afbakenen tussen meerdere afdelingen of projectteams blijkt meestal moeilijker dan het lijkt. Het is daarnaast de vraag of de nieuwe cloudomgeving wel goed is te integreren met de bestaande omgeving.

De Private Cloud Appliance biedt hier een alternatief voor. De cloudomgeving wordt dan gehost vanuit een appliance gebouwd uit standaardcomponenten die een software-defined converged infrastructuur herbergt. Deze maakt alle ICT-onderdelen die de cloud nodig heeft beschikbaar in één bundel. Zulke hyper-converged systemen, zoals de Oracle Private Cloud Appliance, zijn direct te integreren met de ICT die reeds bij de organisatie draait.

Oracle PCA

Oracle ontwierp de Oracle Private Cloud Appliance voor gemengde workloads en biedt private-cloudoplossingen inclusief platform, infrastructuur, applicaties, lifecycle management en integratie, evenals managed cloud services. De vooraf geoptimaliseerde PCA geeft partners de mogelijkheid om de private cloud ineens te implementeren.

De PCA biedt:

  • Snelle implementatie
   De implementatie van de PCA is eenvoudig en kort van duur omdat de oplossing vooraf geïmplementeerd is. Dit duurt een paar uur, vergeleken met de dagen of zelfs weken die een traditionele uitrol van een private cloud kan kosten. Wel is het bedrijf gebonden aan de hardware in de appliance, dus is zeer specifiek maatwerk niet altijd mogelijk.
  • Security en compliancy
   Voor veel organisaties gelden strenge regels. Zo moeten bedrijven die betaalgegevens verwerken beschikken over een PCI DSS-certificering (Payment Card Industry Data Security Standard). Dat compliceert de opzet van een traditionele private cloud, omdat veel meer partijen betrokken zijn. Een hyper converged-systeem daarentegen komt gegarandeerd met de compliancy waar de organisatie om vraagt.
  • Beschikbaarheid
   Bij één storing kan een private cloud tijdelijk helemaal niet meer toegankelijk zijn. Dat risico is bij traditionele implementaties relatief groot, omdat afzonderlijke onderdelen niet altijd uitvoerig zijn getest. Bij PCA’s is dat wel het geval, en ze zijn bovendien zo uitgevoerd dat een storing in één onderdeel nooit het hele systeem raakt.
  • Licentievoordelen
   Op PCA’s kunnen allerlei cloudapplicaties draaien. Oracle Private Cloud Appliance ondersteunt niet alleen zijn eigen Linux-besturingssysteem, maar ook andere soorten Linux naast Windows en Solaris. Wie echter al oplossingen van Oracle inzet, kan rekenen op extra voordeel.

 

PCA’s bieden dus een aantrekkelijke mogelijkheid voor organisaties die serieus kijken naar een on-premises private cloud. Ze zijn snel te implementeren, bieden security en compliancy en zijn voordelig voor bedrijven die een vaste bundel aan oplossingen in hun cloud willen draaien.

 • Analytics & IoT
 • Cloudmigratie
 • Security / compliance / privacy