• 7 mei 2020

5 redenen om te kiezen voor een eigen storagecloud

Het opslaan van bestanden in de cloud is voor veel organisaties erg interessant. Vooral als hun medewerkers veel op pad zijn of vanuit huis werken. Maar niet alle organisaties kunnen zomaar hun bestanden in de cloud van een ander opslaan. Voor hen bestaat de mogelijkheid om de eigen NAS-systemen naar een eigen storagecloud om te zetten.

De populariteit van storage in de cloud is niet verrassend. Bestanden zijn overal te benaderen vanaf ieder apparaat, zolang er maar een internetverbinding is. Teams kunnen ook eenvoudiger hetzelfde document bewerken. Als iemand een aanpassing doet die achteraf geen goed idee bleek, dan is de vorige versie eenvoudig terug te zetten. Om efficiënt samenwerken te stimuleren, kan de moderne werkplek dus eigenlijk al niet meer zonder een gedegen opslag in de cloud.

Public, of toch maar niet?

Voorbeelden van gegevensopslag in de public cloud komen van Microsoft, Google en Dropbox. Met Onedrive for Business biedt Microsoft centrale storage in de cloud die voldoet aan alle eisen en wensen die bedrijven kunnen hebben.

Het is ook mogelijk om de NAS-systemen bij uw klanten in te zetten als private cloud. Meerdere leveranciers hebben deze functie zelfs ingebouwd in hun NAS-apparaten. De private cloud maakt opgeslagen bestanden meteen beschikbaar voor alle geautoriseerde gebruikers en voert wijzigingen direct door voor iedereen.

Voordelen van een private cloud

Het opslaan en veiligstellen van bestanden in een private cloud biedt dezelfde voordelen als public-cloudstorage, maar neemt veel van de nadelen weg. Bovendien zijn er geen abonnementskosten. Een private cloud biedt onder andere de volgende voordelen:

 1. Het is schaalbaar
  De cloud biedt grote mate van schaalbaarheid. Snelle en flexibele uitbreiding van extra opslagcapaciteit is hier geen probleem. De opslagcloud op locatie doet hetzelfde. De capaciteit kan 1 terabyte (TB) of honderden TB zijn, al hangt dat wel af van de harde schrijven en NAS-oplossing. Zulke modellen van bijvoorbeeld Synology zijn beschikbaar voor allerlei soorten omgevingen, van grote bedrijven met bijkantoren tot thuiswerklocaties.
 1. Meer controle over bestanden
  In een private cloud blijven de gevoelige data in eigen beheer, in plaats van dat het aan een derde partij wordt toevertrouwd. Dat neemt het risico weg van datalekken die de provider onverhoopt te laat ontdekt. Hoe minder lagen, des te kleiner het risico hierop is. Alle data wordt in een private cloud louter lokaal opgeslagen.
 1. Het biedt productiviteitstools
  Vaak bieden public clouds verregaande integratie met verschillende samenwerkingstools. Programma’s om documenten aan te maken, werkbladen, dia’s, het zijn voorbeelden van dingen die hiermee zijn aan te maken. Een eigen cloud kan dit ook. Leveranciers zoals Synology kunnen bijvoorbeeld uitgebreide officepakketten bieden, met chat en e-mail, terwijl aangemaakte bestanden makkelijk zijn om te zetten naar Microsoft Word, Excel of Powerpoint.
 1. Beter versiebeheer
  Het is een goede stok achter de deur om een voorgaande versie van een bestand te kunnen openen. Een bestand kan immers gecorrumpeerd raken, of ongewenste wijzigingen bevatten. Maar denk ook aan bestanden die zijn versleuteld door gijzelmalware. Het terugzetten van zulke bestanden is zeer eenvoudig, ook in een private cloud.
 1. Gegevens worden altijd beschermd
  Private storageclouds bieden de mogelijkheid om op ieder moment back-ups te maken van belangrijke folders. Klanten hebben zo altijd een kopie achter de hand als folders per ongeluk worden weggehaald, of als er iets anders gebeurt.

Hierboven zijn enkele overwegingen om voor een private cloud te kiezen voor de opslag van bestanden. Bedenk echter dat private clouds en public clouds elkaar kunnen aanvullen. Bijvoorbeeld door de private storagecloud voor actieve, veelgebruikte bestanden te gebruiken, terwijl back-ups naar een public cloud weggeschreven worden.

Wilt u meer informatie over wat de beste oplossing voor uw klant is? Aarzel dan niet op contact met ons op te nemen.

 • Cloudmigratie
 • Security / compliance / privacy